Treceți la conținutul principal

CRIZA ESTE O TEHNICA CA ORICARE ALTA

Pe cine deranjeaza dezvoltarea personala a oamenilor


Cu cat intelegem mai repede si mai adanc faptul ca suntem 100% stapani pe ideile care ne populeaza mintea, cu atat vom lupta mai eficient in fata manipularilor de orice fel. Pentru ca MANIPULAREA reprezinta de fapt un ansamblu de tehnici si mecanisme prin care ideile noastre sunt inlocuite cu ideile altora, in diferite scopuri, unele altruiste, altele pur si simplu distructive.
Iar CRIZA este doar o tehnica de manipulare a maselor de manevra, a acelor care accepta sa se lase manipulate.  Din nefericire, pentru a respinge aceste tehnici este nevoie sa realizezi ce ti se intampla, sa accepti situatia in care te afli si apoi sa gasesti metode de a iesi din ea. Cu alte cuvinte este nevoie sa consumi ceva energie si uneori chiar sa iesi din zona de confort pentru a-ti urma propriile idei si, de ce nu, propriile interese. Altfel vei actiona in interesul celui care a gasit metoda sa te manipuleze.
Trebuie sa recunoastem ca pe parcursul istoriei manipularea a cunoscut o evolutie exploziva, atingand un nivel ametitor, in conditiile in care covarsitoarea majoritate a omenirii este total inconstienta de situatia in care se afla si anume aceea de sclavi condusi mental prin canalele de manipulare precum presa de toate felurile, propaganda la nivel institutional, mai nou si internetul intr-o masura uriasa.
Si in acest caz, ganditi-va singuri cat de enervanta poate fi pentru elita manipulatoare o minte decisa sa-si selecteze numai idei constructive, menite sa o indrepte spre performanta si utilizarea in mod eficient si pozitiv a tuturor resurselor personale, insensibila la orice sugestie de autodistrugere si disperare.
Daca am incerca sa ne gandim serios ai cui sclavi suntem noi astazi, ne-ar cuprinde groaza. Majoritatea dintre noi suntem sclavii familiei noastre, parintilor, sotului, copiiilor. Si ei sunt niste stapani tirani de foarte multe ori. O mare parte din forta noastra de munca produce pentru ei.
Apoi suntem iarasi, o mare parte dintre noi, sclavii unor marunti antreprenori, patroni de firme de tot soiul, care se folosesc si ei de o parte a timpului nostru de munca pentru a strange ceva foloase pentru ei.
Noi toti, angajati si angajatori, suntem sclavii unui sistem stramb si incorect, menit sa protejeze hotia si nedreptatea. El ne biciuieste zdravan pe toti si ne tine la limita infometarii  asa fel incat tot timpul disponibil si puterea de munca sa fim nevoiti sa le folosim pentru a supravietui in loc sa protestam.
Si acest sistem, cu noi toti in interiorul sau, se afla la randul sau sub sclavia statului, batjocoritor numit “stat de drept” , de fapt bazat pe principii stambe si inechitabile, un stapan hulpav dar incapabil sa-si apere supusii.
Dar si statul din zilele noastre este aservit unor stapani mai mari decat el si intereselor acestora. Organisme internationale diverse au manipulat tot felul de marunti sefi si sefuleti pe care i-au determinat sa vanda pe mai nimic toate resursele tarilor lor, fie ca au fost materiale, morale, spirituale sau chiar umane. Iar azi, cand au terminat de vandut resursele cele mai usor treansferabile, le-a ramas doar munca cetatenilor lor. Si pentru a o putea obtine in cantitati cat mai mari, sunt nevoiti sa gaseasca diverse metode de convingere. Fiindca o foarte mica parte dintre oameni are ca deziderat in viata munca in folosul altora. Asa ca trebuie “fortati” fara a-I lasa sa inteleaga acest lucru.
Organismele internationale sunt si ele la randul lor supuse altor stapani care pentru marea noastra majoritate raman invizibili impreuna cu toate interesele lor personale sau de grup. Si poate ca ne-ar deranja mai putin daca macar unele ar fi mai putin egoiste si contrare dorintelor majoritatii populatiei de pe planeta noastra, dar cu siguranta tot interesele “altora” vor ramane.
Si poate ca si deasupra lor se afla altcineva la care mintea noastra deocamdata inca incearca sa se conecteze…
In linii mari acesta ar putea fi modelul scarii pe care suntem noi acum sau mai aproape de adevar scara la picioarele careia ne-am nascut si nici nu indraznim sa privim spre primele ei trepte. Si cum toata scara se sustine pe munca celor mai marunti, din care noi facem parte cu mult succes, cei aflati in partea ei superioara au creat diverse sisteme menite sa ne faca sa ne vedem de munca noastra, fara a ne lasa timp sa gandim si sa intelegem prea mult cine suntem, unde ne aflam si unde am putea ajunge.
Totusi e mare nevoie de noi pentru a duce inainte orice proiect, orice idee, pentru a rezolva toate problemele celor “alesi”. Asa ca suntem rasplatiti cu perioade de calm si prosperitate, pentru a ne aduna puterile si a urni economia mondiala la dealul evolutiei. Dar cand incepem sa cautam propriile raspunsuri si solutii, devenim mai greu de utilizat si ni se aplica o corectie, pentru a ne readuce la nivelul necesar. Asa ca ni se mai administreaza o serie de “masuri de criza” prin care nivelul nostru de trai se reduce drastic, sansele copiilor nostri scad si ele iar timpul nostru liber dispare, pentru ca l-am folosit prea mult la gandit in propriul interes.
Un principiu universal valabil este cel al evolutiei permanente si al adaptarii la situatia creata. Fiecare individ, in mod natural, se va adapta la conditiile in care este nevoit sa traiasca si apoi va cauta sa isi depaseasca stadiul prezent de dezvoltare. Dar o astfel de evolutie normala ne-ar face pe toti egali si asta ar diminua drastic privilegiile elitelor, acestea devenind accesibile si altor indivizi care ar reusi sa evolueze mai mult prin propriile puteri, datorita caracteristicilor cu care s-au nascut sau le-au dobandit. Asa ca pe parcursul evolutiei lor de cel putin cateva mii de ani, cei aflati in fruntea ierarhiei au cautat diverse modalitati sa contracareze acest principiu general al evolutiei. Si asa au gasit modelul “crizei” pe care il repeta periodic si pe marginea caruia diversi ganditori au creat numeroase teorii de sustinere.
Drept este ca aceste teorii au la baza si principiul echilibrului, conform caruia, cand ceva creste prea mult, va refula si isi va reduce volumul pana va ajunge la limita sa minima. Acest “ceva” il reprezinta in cazul nostru productia mondiala. Dar daca o privim la nivel mondial si constatam ca a crescut prea mult si a  depasit nivelul de echilibru, atunci cum ramane cu populatiile din tarile subdezvoltate pentru care chiar hrana este un lux si unde speranta de viata e infricosator de redusa? “Mondialul” le cuprinde si pe ele, oare?
Ca de obicei, ni se arata doar o parte a lucrului care ne este oferit, respectiv teoria cresterii si descresterii economice. Ni se prezinta ca un fenomen natural, pentru ca sa nu fim tentati sa cautam alte cauze, sa ajungem aproape de adevar si sa incercam sa ne recuperam munca furata de ei. Influenta tuturor strategiilor, aplicate constant la nivel planetar, pare insignifianta, totul fiind pus pe seama legitatilor economice pe care ar trebui sa le consideram naturale, deci imuabile. Si totusi daca asa ar sta lucrurile, in momentul in care s-ar declansa o criza de suparaproductie toata omenirea ar trebui sa detina mai multe bunuri decat ar putea folosi si gestiona si avand atata abundenta, in momentul declansarii crizei ar avea din ce trai fara a fi nevoita sa munceasca mai mult si “sa stranga cureaua”. Iar cand lucrurile stau cu totul altfel, concluzia corecta sa fie, oare, aceea ca exista interese foarte puternice capabile sa declanseze fenomenele economice pe care le suportam ?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

SILVIU POPA - Stiinta Succesului

Am mai cunoscut un OM absolut deosebit. Domnul Dr. Silviu Popa e probabil raspunsul la unele dintre cautarile mele din ultimii ani. Totul merge in directia in care e hotarat sa mearga, viata nu poate fi oprita in cursul ei firesc. Pentru ca acesta e blogul meu, ceea ce postez aici se refera la mine si la existenta mea. Daca cineva gaseste asemanari si preocupari comune, este foarte bine si sunt incantata. Astept chiar feed-back-ul oricui are ceva de impartasit cu mine sau cu altii. Dar si daca nu sunteti interesati de toate lucrurile care ma preocupa pe mine, eu tot la fel imi voi scrie articolele. D-l Dr. Silviu Popa nu mai e, de ceva vreme, un om simplu si obisnuit. Pentru ca a investit mult timp si cantitati imense de energie pentru a deveni persoana interesanta, pozitiva si evoluata care este in acest moment. Am inceput sa invat sa sesizez munca imensa pe care au depus-o oamenii pentru a se autoperfectiona si autodezvolta. Si imi face o placere imensa sa lucrez cu astfel d

RANDURI PENTRU SULAMITA

          Autor: ION MINULESCU                                                     lui Benjamin Fundoianu Sulamita, Sulamita!... Regele-ntelept cinstita-a Trupul tau cu pofta lui... Si-n pamantul Canaan, Ca o floare parfumata de gutui Langa trunciul unui cedru din Liban, Regele-ntelept voit-a Sa-ti inchine Sulamita, Si Coroana, Si viata, Si divina-i Palestina, Caci amanta pentru rege E mai mult ca o Regina!... Dar tu minte n-ai avut... Si cand regele te-a vrut, Din palatul lui cu-o suta de odai Si de terase Ai fugit pe Galaad, Sa-i pasti caprele raioase, Si din stelele ce cad Sa-ti faci vise mincinoase Sub umbrela unui brad... Laudatu-te-au Profetii Si-nteleptul Solomon, Ca pe macii din Saron, Ca pe crinii din Senir, Ca pe graul din Sulem... Dar din laudele toate N-ai cules decat scaietii Si fatidicul blestem Sa nu-i poti fi nici amanta, Nici nevasta... Iata ce-a fost scris la lege! Sulamita, Sulamita, Pentru ce-ai fugit de Rege Si-ai fost

FaceBook… ce caut eu acolo?

Sunt cateva luni de cand cochetez, ma joc cu site-ul FB. Mai timid sau mai insistent, cu Badoo, cu Yahoo Messenger, am incercat sa gasesc niste idei comune, niste linii care sa ne uneasca. Ce cautam de fapt fiecare dintre noi pe aceste retele sociale? Poate daca as reusi sa fac o lista cu ce am gasit eu pe FaceBook, ar fi mai usor sa inteleg si ce cautam de fapt. S-o luam metodic: e un loc de socializare, adica unde intalnesti oameni si interactionezi cu ei.   Asa mi-am facut cativa prieteni noi. Cati vor rezista testului timpului, ramane de vazut. Am postat poze cu mine, mai ales, si cu cei apropiati, pentru a fi vazute de alte cunostinte. Simteam nevoia sa fim admirati de cunostintele mai vechi sau mai noi. Sa primim comentarii admirative si like-uri. Cu alte cuvinte sa fim placuti de ceilalti. De cat mai multi. Postam cand avem timp, chef si imaginatie, ideile pe care dorim sa le impartasim celorlalti. Si asteptam, la fel, sa fim “bagati in seama” de prieteni, sa ne acorde atentia