Treceți la conținutul principal

N-ai cum sa schimbi oamenii pentru ca ei nu-si doresc sa se schimbe.


De ce sunt oameni care reusesc si oameni care raman mereu pe loc? Din foarte multe motive, iar unul dintre ele este acela ca reusesc cei care accepta ideea ca sunt niste fiinte intr-o permanenta evolutie si e nevoie sa depuna eforturi sustinute pentru a-si imbunatati calitatile si a se adapta la schimbarile din jurul lor, in timp cei restul, marea majoritate, se lamenteaza cu privire la tot ce ii inconjoara dar omit sa se priveasca pe ei insisi intr-un mod constructiv si sa intreprinda ceva in vederea propriei dezvoltari.
Punctul de pornire ar trebui sa fie in educatie, in perceptele morale evocate de parinti si de primii invatatori. Copiii trebuie invatati ca au o multitudine de calitati de care pot sa se foloseasca pentru a evolua pe toate planurile, de la cel personal – social, psihic, moral, emotional etc. – la cel material. Dar calitatile cu care s-au nascut sunt doar instrumentele pe care le au la indemana pe drumul lung al evolutiei. Cu cat vor invata si se vor stradui sa le foloseasca mai bine si mai eficient, cu atat vor ajunge mai departe si intr-un timp mai scurt.
Daca pornim in viata cu ideea ca suntem perfecti asa cum suntem acum, vom esua plenar. Suntem perfect echipati pentru orice dorim sa devenim, dar e nevoie si de implicarea personala a fiecaruia. Pana la urma nu vom putea pacali Natura. Pretul trebuie platit intotdeauna, integral si in avans. Uneori el a fost deja platit de parinti sau de o generatie anterioara. Si atunci ni se pare ca lucrurile se pot produce si de la sine. Dar e o simpla iluzie. Am avut doar norocul sa se fi sacrificat altcineva pentru noi.

Daca am inteles ca nemultumirile noastre au drept unica sursa propria persoana, putem concluziona ca pentru a reduce aceste nemultumiri este necesar si suficient sa actionam asupra noastra insine, modelandu-ne in asa fel incat sa devenim tot mai mult o sursa de satisfactii permanente. In acest fel vom deveni o sursa de multumire si pentru cei din jur si vom putea fi priviti si ca un exemplu pozitiv, demonstratia concreta a faptului ca “SE POATE”.
Am fi nebuni sa credem ca se va lasa cineva modelat de personalitatea altcuiva. Cu greu ne motivam si acceptam ideea de a ne aduce singuri mici imbunatatiri in felul de a fi, de a vedea lucrurile si de a reactiona la ceea ce primim ca stimul exteriori. Trebuie sa cautam singuri propriile raspunsuri. Cand ele vin din alta parte, avem impresia ca se incearca sa ni se impuna ceva cu forta si reactionam exact invers decat se asteapta de la noi.
Ca atare vom incepe sa devenim mai buni, mai acceptati si chiar doriti de cei din jurul nostru pe masura ce vom face eforturi sa ne transformam personalitatea, adaugandu-I noi calitati si dezvoltandu-le pe cele deja existente si eliminand pe cat posibil defectele care ne impiedica sa obtinem rezultatele pe care le dorim.

Comentarii

  1. Felicitări, Gina! Superbă punere în problemă! M-a dus cu gândul încoace şi încolo, prin ani mulţi de căutări!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

SILVIU POPA - Stiinta Succesului

Am mai cunoscut un OM absolut deosebit. Domnul Dr. Silviu Popa e probabil raspunsul la unele dintre cautarile mele din ultimii ani. Totul merge in directia in care e hotarat sa mearga, viata nu poate fi oprita in cursul ei firesc. Pentru ca acesta e blogul meu, ceea ce postez aici se refera la mine si la existenta mea. Daca cineva gaseste asemanari si preocupari comune, este foarte bine si sunt incantata. Astept chiar feed-back-ul oricui are ceva de impartasit cu mine sau cu altii. Dar si daca nu sunteti interesati de toate lucrurile care ma preocupa pe mine, eu tot la fel imi voi scrie articolele. D-l Dr. Silviu Popa nu mai e, de ceva vreme, un om simplu si obisnuit. Pentru ca a investit mult timp si cantitati imense de energie pentru a deveni persoana interesanta, pozitiva si evoluata care este in acest moment. Am inceput sa invat sa sesizez munca imensa pe care au depus-o oamenii pentru a se autoperfectiona si autodezvolta. Si imi face o placere imensa sa lucrez cu astfel d

RANDURI PENTRU SULAMITA

          Autor: ION MINULESCU                                                     lui Benjamin Fundoianu Sulamita, Sulamita!... Regele-ntelept cinstita-a Trupul tau cu pofta lui... Si-n pamantul Canaan, Ca o floare parfumata de gutui Langa trunciul unui cedru din Liban, Regele-ntelept voit-a Sa-ti inchine Sulamita, Si Coroana, Si viata, Si divina-i Palestina, Caci amanta pentru rege E mai mult ca o Regina!... Dar tu minte n-ai avut... Si cand regele te-a vrut, Din palatul lui cu-o suta de odai Si de terase Ai fugit pe Galaad, Sa-i pasti caprele raioase, Si din stelele ce cad Sa-ti faci vise mincinoase Sub umbrela unui brad... Laudatu-te-au Profetii Si-nteleptul Solomon, Ca pe macii din Saron, Ca pe crinii din Senir, Ca pe graul din Sulem... Dar din laudele toate N-ai cules decat scaietii Si fatidicul blestem Sa nu-i poti fi nici amanta, Nici nevasta... Iata ce-a fost scris la lege! Sulamita, Sulamita, Pentru ce-ai fugit de Rege Si-ai fost

FaceBook… ce caut eu acolo?

Sunt cateva luni de cand cochetez, ma joc cu site-ul FB. Mai timid sau mai insistent, cu Badoo, cu Yahoo Messenger, am incercat sa gasesc niste idei comune, niste linii care sa ne uneasca. Ce cautam de fapt fiecare dintre noi pe aceste retele sociale? Poate daca as reusi sa fac o lista cu ce am gasit eu pe FaceBook, ar fi mai usor sa inteleg si ce cautam de fapt. S-o luam metodic: e un loc de socializare, adica unde intalnesti oameni si interactionezi cu ei.   Asa mi-am facut cativa prieteni noi. Cati vor rezista testului timpului, ramane de vazut. Am postat poze cu mine, mai ales, si cu cei apropiati, pentru a fi vazute de alte cunostinte. Simteam nevoia sa fim admirati de cunostintele mai vechi sau mai noi. Sa primim comentarii admirative si like-uri. Cu alte cuvinte sa fim placuti de ceilalti. De cat mai multi. Postam cand avem timp, chef si imaginatie, ideile pe care dorim sa le impartasim celorlalti. Si asteptam, la fel, sa fim “bagati in seama” de prieteni, sa ne acorde atentia